-
Bilia JLR Import Norway:
Salgsdirektør, Bilia JLR
-
Bilia JLR Import Norway:
Client Experience Manager, Bilia JLR
-
Toyota Sotra AS:
Salgskonsulent
-
Volmax:
Administrerende direktør
-
Albjerk Bil Drammen AS:
Produksjonsleder verksted
-
Nesbyen Auto AS:
Servicemarkedssjef
-
Team Verksted AS:
Avdelingsleder
-
Bilimportørenes Landsforening:
Leder for kommunikasjon og myndighetskontakt
-
Møller Bil Oslo Vest:
Produksjonsleder
-
Svalbard Auto AS:
Mekaniker for personbil
-
Tryg:
Salgssjef i bilkanalen Enter og Tryg Forsikring
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Personlig servicetekniker
-
If Skadeforsikring:
Teknisk inspektør, Storbil og Maskiner
-
Toyota Insurance Services:
Network Account Manager
-
HTS Packline:
Junior selger
-
Stangeland Maskin AS:
Mekaniker Kjøretøyverksted
-
Stangeland Maskin AS:
Lakkerer med fagansvar
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger Varebil
-
Bilia Norge AS:
Biloppretter, Risløkka
-
Bilia Norge AS:
Billakkerer, Risløkka
-
Bilia Norge AS:
Biloppretter, Røyken
-
Vågsbygd bilverksted AS:
Biltekniker/mekaniker
-
Bilia Norge AS:
Mastertekniker, BMW Skøyen
-
Bilia Norge AS:
Servicemarkedssjef, Volvo Follo
-
Odda Bilsenter AS:
Teknisk leder
-
Odda Bilsenter AS:
Bilmekaniker
-
XPeng Motors Norway AS:
Area Manager
-
Statens vegvesen:
Utekontrollør Jessheim
-
Werksta Bergen:
Bilskadetakserer
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
DUELL: Ford Mustang Mach-E møter Volkswagen ID.7
Energibunter for langkjøring
Ford Mustang Mach-E og VW ID.7 fastback har mer til felles enn kupeformen, lang rekkevidde og god plass – de er også direkte konkurrenter.
Hvorfor vi i månedens duell velger å slippe Ford Mustang Mach-E løs på VW ID.7 når den ene er SUV og den andre kombi? Forklaringen er enkel: de to møtes der kravet til rekkevidde veier tyngre enn firehjulsdrift. Så er begge store familiebiler med mye plass. Og er det nå så sikkert at de titusenlappene firehjulsdriften koster ekstra er verd prisen?
Mens Volkswagen ekspanderer elbilprogrammet med storebror ID.7 som kombi og snart også som stasjonsvogn, begge for å fylle hullet etter Norges-utfasede Passat, har Ford allerede rukket å registrere drøyt 15.000 Mustang Mach-E på de drøyt tre årene som er gått siden jobben startet med å overbevise bilkjøpene i Norge om at Fords folkebil nå heter Mustang, og at energien til de høye ytelsene heretter hentes fra stikkontakten og ikke via bensinpumpa.
Lengst til nå i ID-familien
Med lengde tett oppunder fem meter og nær tre meter akselavstand er ID.7 til nå lengste lanserte i Norge på MEB-plattformen. Det betyr 400 volt-teknologi og maksimal ladefart på 175 kW veid mot 800 volt som enn så lenge blir tilgodesett i Porsche og de større og mer påkostede modellene til Audi.
Selv uten to motorer og firehjulsdrift, er begge med innpå 300 hk på bakakselen mer enn raske og trekkvillige nok. Her skiller det knapt noe og begge tar seg til 100 km/t på under sju sekunder.
ID.7 gir seg ikke på noen måte ut for å være sportslig, og størrelsen gjør den ikke i nærheten like morsom som ID.3 og ikke minst Cupra Born når veiene innbyr til underholdning. Størrelsen gjør det naturlig å vektlegge andre egenskaper. Dette er tross alt bilen som erstatter Passat i Norge. Så får tiden vise om VW strammer opp ID.7 når GTX-variantene kommer.
Selv uten to motorer og firehjulsdrift, er begge med innpå 300 hk på bakakselen mer enn raske og trekkvillige nok. Her skiller det knapt noe og begge tar seg til 100 km/t på under sju sekunder.
Mest underholdende
Ford Mustang kjører klart morsomst. Den både er og oppleves lettere, og har litt av Fords kjente kjøre-DNA. Men Mach-E lever ikke på langt nær opp til forventningene knyttet til et navn hentet fra en utemmet hesterase og udødeliggjort gjennom utallige fartsfylte filmer siden lanseringen for ganske nøyaktig 60 år siden. El kan aldri veie opp for opplevelsen av V8.
Men det hjelper å trykke inn knappen merket utemmet. Så til alle eiere av Mustang Mach-E: reisene blir litt mer morsomme med denne knappen konstant inne. Slå bare av den kunstige motorlyden som ikke har noe med bensinmotorens dype bassrøst å gjøre.
Oppgradert interiør
Da VW lanserte ID.3 og senere både ID.4 og ID.5, ble de alle kritisert for minimalistisk interiør på grensen til simpelt. I ID.7 løftes materialkvaliteten betydelig uten at VW skal beskyldes for å orientere den mot premium bilopplevelse. Borte er den kjipeste plasten, men samtidig forsvant også instrumentskjermen som var festet til rattstammen og derfor fulgte med ved høydejustering av rattet. Nå er skjermen erstattet av en mindre skjerm innfelt i dashbordet. Headupdisplayet på frontruten med informasjon om fartsgrense, aktuell fart, forbruk og rekkevidde redder situasjonen.
Den horisontalt monterte infotainmentskjermen har vokst betydelig – til 15 tommer – og har god grafikk. En stripe med klimaanleggfunksjoner befinner seg nederst på skjermen, og under denne igjen fingerfølsomme felt for regulering av temperatur og lydvolum.
Enklest på Ford-skjermen
Å finne fram i menyene på hovedskjermen er fortsatt komplisert med tidvis for mange skjermlag som for å finne fram i tar altfor mye oppmerksomhet fra selve kjøringen. Her scorer Ford ekstrapoeng på bedre skjermlogikk på Mustangs vertikalt monterte skjerm. Og som sagt mange ganger tidligere: her har mange bilprodusenter, Volkswagen inkludert, ganske mye å lære av mobiltelefonprodusentene. Tesla fikk det med seg for mer enn ti år siden.
Med fjerningen av den rattstamme-monterte skjermen forsvant dessverre også girvelgeren festet praktisk på høyre skjermside. Nå består den – som hos Mercedes-Benz – av en dreibar spak der vinduspusserhendelen i de fleste biler befinner seg samtidig som vinduspusserfunksjonene er flyttet til en ytterst komplisert Mercedes-kopiert hendel på venstre rattside. Men det er mer fra Mercedes: styring av cruisekontrollfunksjonen er på venstre rattnavside gjort altfor reguleringsfølsom.
Den kjipe funksjonen med tre knapper for å styre fire vinduer er beholdt. I tillegg har VW klart kunststykket å eksportere løsningen til Fords nye Explorer som bygges over samme tekniske lest som ID-familien.
Ingen Ford-oval
El kan aldri erstatte opplevelsen av V8.
Ford gjør livet betraktelig enklere for den som inntar førersetet. Knapper med kun en funksjon er flere og lett å finne fram til. Girvelgeren sitter lagelig til på midtkonsollen, og selv om Ford ikke akkurat tok på seg spanderbuksene da de utviklet Mach-E-interiøret, lever de fleste greit med bilens myke materialer ispedd røde kontrastsømmer for at eieren innimellom kan sende noen tanker til den ville hesten Ford raust har spredd som kjennetegn rundt på bilen. Ikke et eneste synlig sted skinner Fords blå oval.
Ford kunne med fordel flyttet fartsvisningen fra høyre side til midten på den lange, smale og dashbordplasserte instrumentskjermen. Med rattet lavt og behagelig innstilt, skjules tallet av rattringen. Mach-E har heller ikke headupdisplay som kunne kompensert for den uheldige tallplasseringen.
Om det er forholdsvis lett å koble til telefonen i ID.7, gjøres det nærmest på ingen tid i Mustang. Mustangs radiomeny framstår også mer oversiktlig enn menyen i ID.7.
Baksetekongen
Selv uten to motorer og firehjulsdrift, er begge med innpå 300 hk på bakakselen mer enn raske og trekkvillige nok
Selv om Mach-E har de mest sportslige egenskapene av de to fordi den skifter karakter og blir «mer på» når den presses, mener testlaget at Mustang samtidig er mest komfortabel under normal kjøring. Særlig merkes dette på dårlig vei, eksempelvis brolegging hvor ID.7 oppleves i fasteste laget selv i komfort-modus.
Testteamet mener også at Mustangs førersete i noen grad støtter kroppen bedre enn tilsvarende sete i ID.7. Fra bakseteposisjon ser imidlertid verden annerledes ut, og her trer tydelige prioriteringer fram.
For selv om Mustang har utvendig lengde på 4,71 meter, strekker ID.7 seg hele 25 centimeter lengre mellom støtfangerne. Men med innpå tre meter akselavstand og fattige én centimeter forskjell i Mustangs favør, skulle man tro begge kunne tilby like mye bakseteplass. Sånn er det ikke.
Målt med undertegnede (180 cm høy) som sjåfør var det 74 cm beinplass igjen til passasjeren bak i Mach-E og hele 81 cm i ID.7. Det gjør det mulig for de fleste å strekke ut beina i ID.7 og kompensere for den lavere sittestillingen over gulvet de fleste elbiler plages med.
Bare en har frunk
ID.7 laster mest bagasje, 130 liter mer enn Mustang konfigurert som femseter, og 166 liter mer når bakseteryggene felles ned. Men vent litt: ID.7 har ingen frunk mens bagasjerommet foran i Mustang rommer hele 100 liter. I tillegg har det uttapping i bunnen og kan derfor spyles innvendig om man eksempelvis hiver skitne gummistøvler oppi det.
ID.7 laster mest bagasje, 130 liter mer enn Mustang konfigurert som femseter og 166 liter mer når bakseteryggene felles ned
Begges bakseterygger splittes 40/60, så vil man ha ski eller andre lange gjenstander inne i bilen, så henvises de til skiluken. Og for Mustangs del kommer ikke skiluken som en del av bilen, men ettermonteres i Norge.
Det best utformede rommet under bagasjerommet stiller Volkswagen med. Der er det akkurat plass til det store bagasjeromsdekselet om man plutselig ute på shoppingtur har behov for å gjøre om ID.7 til «stasjonsvogn». Smart.
Drar tyngre tilhenger
Jeg skrev at ID.7 laster mer enn Mach-E inne i bilen, men på tilhengeren gjelder det motsatte. Mustang trekker tilhenger med totalvekt inntil 1500 kg hvilket betyr at bilen kan dra en passe stor landstedbåt. For VWs 1000 kg blir båten som kan henges bak forholdsvis liten.
Noen biler oppleves gamle etter bare et par år på veien. Det kan ikke sies om Mustang Mach-E, men på noen punkter merkes aldersforskjellen, men også kulturforskjellen mellom den Mexico-bygde amerikaneren og tyskeren. IDs store glasstak tones ned fra klart til grått og ugjennomsiktig med et enkelt knappetrykk i taket, Mustang har ingen slike muligheter.
Ni underholdningsapper
ID.7 gir seg ikke ut for å være sportslig
Men i Mustang møter du litt av den underholdningsverdenen som Tesla både er elsket og hatet for. For selv om de fleste har telefonen proppet med underholdningsapper, har Ford like fullt lastet opp Mustang med ni tilpasset forskjellige aldersgrupper. Kjekt når bilen lades. I de baner tenker ikke tysk bilindustri, og trolig ikke før kineserne, som også er genuint opptatt av spill og underholdning, tvinger dem til det.
Forbruk og rekkevidde befinner seg fortsatt blant de viktigste kriteriene for valg av elbil. I testen stiller Mustang med det klart største batteriet (91 kWt), mens også det høyeste gjennomsnittsforbruket under testen. 19,0 kWt gikk med for å tilbakelegge
100 km som er litt over oppgitt forbruk mens ID.7 nøyde seg med 13,7 kWt på samme strekning. Men fordi ID.7 har mindre batteri (77 kWt), ender begge med snaut 500 km bruksrekkvidde.
Ford oppgir 45 minutter på lading fra 10 – 80 prosent, vi brukte 40 min, men bare 30 min på å lade tilsvarende kapasitet hos VW.
KONKLUSJON
Rundt 50.000 kroner skiller Mach-E og ID.7 i pris, både i grunnversjonen og med testbilenes utstyrspakker. Siden begge yter omtrent likt, forklares prisforskjellen med mer plass i baksetet og til bagasje i ID.7. Men Forden byr på mer kjøreglede og vil for mange være mer enn stor nok. Derfor blir det poenglikhet denne gang.
Trolig ender kombiutgaven av ID.7 kun som ventepølse i Norge. For dem som foretrekker stor bil og trenger mye plass, byr stasjonsvogna priset 10.000 kroner høyere på enda mer av det samme.
Poengfordeling
Ford Mustang | VW ID.7 | |
Motor/drivverk | 8 | 8 |
Kjøreegenskaper | 7 | 7 |
Interiør | 7 | 7 |
Komfort | 8 | 7 |
Plass | 7 | 8 |
Bagasjerom | 7 | 7 |
Praktiske egenskaper | 6 | 6 |
Teknologi/gadget | 7 | 8 |
Forbruk/rekkevidde/lading | 9 | 9 |
Økonomi | 8 | 7 |
Sum (100) | 74 | 74 |
Testbilene i tall
Ford Mustang Mach-E | Volkswagen ID.7 | |
RWD LR Premium | Fastback Pro | |
Pris fra* | Kr. 488 400 | Kr. 542 600 |
Pris testbil* | Kr. 580 925 | Kr. 639 075 |
Motortype | Elektrisk | Elektrisk |
Motor | 294 hk/430 Nm | 286 hk/545 Nm |
Drivlinje | 1A, bakhjulsdrift | 1A, bakhjulsdrift |
0-100 km/t | 6,2 sekunder | 6,9 sekunder |
Toppfart | 180 km/t | 180 km/t |
Batteri (netto) | 91 kWt | 77 kWt |
Lading DC/AC | 150/11 kW | 175/11 kW |
Ladefart 10-80% (oppgitt/test) | 45/40 min | 28/30 min |
Strømforbruk 100 km (oppgitt/test) | 17,3/19,0 kWt | 14,4/13,7 kWt |
Rekkevidde (WLTP) | 600 km | 583 km |
Dimensjoner (L/B/H) | 471/188/162 cm | 496/186/153 cm |
Akselavstand | 298 cm | 297 cm |
Bilvekt | 2 107 kg | 2 193 kg |
Nyttelast | 423 kg | 362 kg |
Bakkeklaring | 14,5 cm | 14,9 cm |
Tilhengervekt | 1 500 kg | 1 000 kg |
Bagasjerom foran | 100 liter | 0 liter |
Bagasjerom bak | 402 - 1 420 liter | 532 - 1 586 liter |
Garanti/km | 5 år/100 000 km | 5 år/100 000 km |
Batterigaranti/km | 8 år/160 000 km | 8 år/160 000 km |
Miljøklasse | A | A |
Euro NCAP | 5 stjerner (2021) | 5 stjerner (2023) |
Kilde: Produsent/OFV *Ex frakt/levering |